Meni

Zborovsko srečanje – Se passi per di qua (če prideš kaj mimo)
Zborovsko srečanje “Se passi per di qua” (če prideš kaj mimo)

Nastopajo: MePZ »Giuseppe Tartini« SI Piran, zbor EFSA iz Parme in vokalna skupina »Ad Libitum« SI Brtonigla

MePZ Giuseppe Tartini
Mešani pevski zbor Giuseppe Tartini so z namenom ohranjanja glasbenega izročila Pirana ustanovili leta 1975, ko je Daniela Hervatin prevzela vodenje zbora, ki je takrat štel 32 pevcev. Njihov prvi nastop je bil na dan žena, 8. marca 1976 v Avditoriju Portorož. V štiridesetih letih delovanja so zbor vodili številni dirigenti, ki so s svojim pogledom na zborovsko glasbo zboru podarili tudi košček sebe.

Repertoar zbora je bil vedno pester, z njim so pevke in pevci predstavljali glasbeno tradicijo Pirana in Istre tako doma kot v tujini. Njegov pomemben del predstavlja glasbena dediščina Giuseppeja Tartinija, ki jo skušajo z izvajanjem njegovih skladb približati širšemu krogu ljubiteljev glasbe. Sakralne, ljudske, italijanske, hrvaške, slovenske, avtorske skladbe si delijo prostor v notnih mapah pevk in pevcev, čakajoč, da jih znova zapojejo s strastjo in spoštovanjem.

Člane zbora druži ljubezen do petja, ki jo delijo tako na vajah kot nastopih. Iz te ljubezni so v toku let zrastla številna prijateljstva, ki so se razširila tudi izven skupine.

Zbor Evropske agencije za varnost hrane (EFSA)
Njihov moto: “Všeč mi je zborovska glasba. Ljubim toplino, ki sije z obrazov resničnih ljudi, ko se posvečajo glasbi. Všeč mi je ekipno delo. Navdaja me z optimizmom, ko vidim ljudi, ki sodelujejo” (Paul McCartney).

Vokalna skupina Ad Libitum
Vokalna skupina “Ad Libitum” Skupnosti Italijanov iz Brtonigle je nastala oktobra 2010 pod vodstvom dirigentke Ileane Pavletić Peroša. Od avgusta 2016 skupino vodi dirigentka Lora Pavletić. Rdeča nit njihovega repertoarja so pesmi, ki jih pojejo “a capella”. Skupino tvori osem žensk: Ines Selar, Alice Tončić, Dionea Sirotić, Elisa Starčević, Petra Grace Zoppolato, Giulia Dussich, Chiara Bonetti in Lora Pavletić. Leta 2012 so se udeležile pevske delavnice na Reki, na kateri jih je predstavnik skupine “Neri per caso” naučil veliko novih stvari. Mladenke imajo za seboj nastope po celotni Istri, Italiji, Sloveniji in Avtriji, po zaslugi nekdanje predsednice skupnosti, Elene  Barnabà, pa je skupina sodelovala tudi v evropskem projektu z naslovom „EUROCK ACADEMY“. Junija 2013 so punce tako preživele prijetnih 10 dni delovnih počitnic v Stockholmu in na Laponskem. Finale projekta je potekal junija 2014 v občinama Scandiano in  Quattro Castella v pokrajini Reggio Emilia. V letih 2015 in 2017 so prejele častno priznanje na umetniškem natečaju „Istria Nobilissima” v organizaciji Italijanske Unije na Reki in Ljudske univerze v Trstu. Leta 2015 jim je Občina Brtonigla podelila priznanje za promocijo kulture na širšem območju. Avgusta 2016 so nastopile v kraju Laives na Južnem Tirolskem. Leta 2017 so bile gostje zbora „Ciclamino“ občine Marano Vicentino. Večkrat so nastopile s pihalnim orkestrom iz Divače pod vodstvom Borisa Benčiča. Lansko poletje so skupaj s 94 drugimi zbori z vsega sveta sodelovale na 20. festivalu „Alta Pusteria International ChoirFestival”. Maja 2018 so  v cerkvi Madonne del mare v Trstu sodelovale pri prvi izvedbi “Requiema”, dela za veliki ženski zbor, bas in orkester, avtorja M. Marca Poddaja. Na pevskem tekmovanju “Naš kanat je lip”, avgusta 2018, so prejele nagrado za najboljšo interpretacijo dela istrskega skladatelja. Prav tako avgusta so sodelovale na rovinjskem festivalu „Chorus inside”, kjer so si zagotovile zlato medaljo. Decembra 2018 so sodelovale na mednarodnem festivalu „Chorus inside Advent” v Rimu, kjer so si zagotovile dve zlati medalji in v skupnem seštevku zmagale v kategoriji moderne glasbe. Vokalna skupina je nastopila celo v areni, tako da je ime Brtonigle ponesla v višje sfere. Prav tako v Rimu so se punce udeležile tečaja koralnega petja, ki ga je vodila ameriško-kubanska pevka Giselle Elgarresta Rios.

Več o dogodku na uradni strani organizatorja

Organizator: SSIN Piran
Dvorana Mediadom, 30.3.2019 ob 18.30.
Vstop prost!