Meni

Z dokumentarnim filmom »Mediadom Pyrhani – Pet let (in pol)« predstavljeno delovanje najmlajšega kulturnega središča v Piranu od odprtja do danes
Ekipa Mediadom Pyrhani je v času izrednih razmer posnela dokumentarni film »Mediadom Pyrhani – Pet let (in pol)«, s katerim izčrpno predstavi svojih prvih pet let (in pol) sodelovanj in delovanja na odru Kulturnega središča in multimedijskega muzeja Mediadom Pyrhani, kot na zunanjih prizoriščih, od odprtja 2015. leta, do danes. V enournem dokumentarnem filmu smo nanizali utrinke iz vseh naših dogodkov. V  izjavah in vtisih smo obudili spomine s številnimi sodelujočimi, partnerji, obiskovalci, nastopajočimi, ter s predstavniki organizacij in zavodov, s katerimi smo sodelovali pri izvedbi različnih dogodkov in projektov.

Premiera dokumentarnega filma Mediadom Pyrhani – 5 let (in pol) bo v sredo 26.5.2021 ob 20.00 na uradnem Youtube kanalu Mediadom Pyrhani. Vabljeni k ogledu!

Organizator projekta: Mediadoma Pyrhani in Zveza kulturnih društev Piran, s podporo OI JSKD Piran in Občine Piran.  Premiera dokumentarnega filma je osrednji dogodek Mediadoma Pyrhani v Tednu ljubiteljske kulture 2021.

Zamisel dokumentarnega filma o Mediadomu

Poleti 2020 smo v Mediadomu načrtovali program za obeležitev pete obletnice delovanja Mediadoma, vendar smo pri tem bili zelo skeptični, saj epidemiološka slika ni bila najboljša za izvedbo prireditev nasploh.

Razmišljali smo kaj lahko ponudimo na daljavo? Idejna zamisel o kratkem reklamnem spotu za pet let delovanja se tako rekoč hitro razvila v dokumentarni spot, nato pa še v enourni dokumentarni film. Projekta smo se lotili povsem ljubiteljsko, saj nismo imeli nikakršnih izkušenj s snemanjem, še manj pa z montažo. Napisali smo scenarij oz. scenosled dokumentarnega filma in upali, da bomo imeli dovolj kvalitetnega materiala, da bomo lahko sestavili celovit dokumentarni film. Na pomoč pri montaži smo zato povabili vsestranskega piranskega umetnika Vaska Vidmarja, ki je seveda sprejel naš izziv. Slikovnega in avdio materiala smo imeli na pretek, nismo pa imeli video vsebin. Temu namen smo povabili vse, ki so kadarkoli sodelovali z nami, da prispevajo svoje videnje oz. izkušnje z Mediadomom. Izjave za dokumentarec so prispevali številni nastopajoči, partnerji, obiskovalci ter predvsem predstavniki sodelujočih organizacij s katerimi smo sodelovali pri izvedbi različnih dogodkov in projektov. Glede na znanje, izkušnje in tehnične zmožnosti smo uspeli sestavit prijeten kolaž zgodb, ki so zaznamovale dogajanje prvih pet let delovanja Mediadoma. Še več – drugi val epidemije nam je zamaknil izvedbo vsega načrtovanega, tako da smo s snemanji namesto v decembru 2020 uspeli zaključiti šele v mesecu marcu. Zato smo se odločili, da dokumentarni film o prvih petih letih delovanja podaljšamo za polovico leta ter tako predstavimo še vse dogajanje, ki smo ga v enem letu ustvarjali prek spleta. Zamik dela je pripomogel, da smo lahko v dokumentarec vključili še več video vsebin lastne produkcije. Več kot 50 ur video materiala, 4 ure posnetih izjav, smo strnili v eno uro in tako je nastal naš prvi dokumentarni film. Vsa glasba, ki je uporabljena v dok. Filmu je v celoti bila posneta v Mediadomu. Izvedba, scenarij in režija je plod ekipe Mediadom, v sodelovanju z vsestranskim piranskem umetniku Vaskom Vidmarjem.

Dokumentarec, ki je bil narejen ljubiteljsko nam bo vsekakor ostal v spominu predvsem zato, ker smo ga naredili v letu, ko se je cel svet obrnil na glavo in je večina dogajanja bila odpovedana ter zaznamovana s prepovedjo približevanja.

Odločili smo se, da bo premiera dokumentarnega filma točno eno leto po našem prvem spletnem dogodku. Premiera filma je osrednji dogodek Mediadoma ob Tednu ljubiteljske kulture 2021.

Mediadom Pyrhani zaenkrat ostaja še vedno edina organizacija, ki nudi spletne prenose kulturnih dogodkov v občini Piran.

Zahvaljujemo se vsem, ki so pripomogli k izvedbi dokumentarnega filma.
Vljudno vabljeni na premiero!