Meni

Naši dokumentarci – cikel dokumentarnih filmov, ki so povezani z našim okoljem
Mediadom Pyrhani in Zveza kulturnih društev Piran s podporo OI JSKD Piran ter Zavoda SI-Film organizirajo filmski cikel “Naši Dokumentarci”. V sklopu  dokumentarnih večerov na sporedu med 11.4. ter 14.4.2022 bomo predvajali dokumentarne filme, ki so tako ali drugače povezani z našim obalnim okoljem in so hkrati del naše skupne zgodovine. V štirih večerih bomo predvajali naslednje dokumentarne filme: Delamaris (11.4.2022), Transatlantico Rex (12.4.2022), Tomos – Narejeno v Jugoslaviji (13.4.2022) ter Kameleoni – Beatlesi bivše Jugoslavije (14.4.2022). Projekcije bodo vsak dan ob 19.00 v piranskem Mediadomu. Vstop prost!

Spored dokumentarnih filmov:

Napovednik dogodkov ter opise filmov lahko preberete na naši uradni spletni strani www.mediadom-piran.si. Vse projekcije imajo PROST VSTOP!

Opisi filmov:

Delamaris (2018)
Dokumentarni film “Delamaris” podrobno obravnava življenje delavk v tovarni za predelavo rib v Izoli. Skozi osebne izpovedi in s pomočjo še ne objavljenih arhivskih materialov, spoznavamo življenje in takratne družbene razmere na območju slovenske Istre. Danes, poleg spominov, ostaja le zapuščena, propadajoča tovarna, ki čaka nekoga, ki ji bo vdahnil neko drugo novo življenje.

Transatlantico Rex Nave No° 296 (2018)
Zgodba o REX-u, najbolj znani in legendarni liniji italijanske mornarice. Simbol fašistične Italije, prvak v hitrosti pri prečkanju Atlantika, ladja, ki je revolucionirala način potovanja po morju in utrla pot sodobnemu konceptu križarjenja. Zgodba, raziskana z neposrednimi pričevanji, zgodba strokovnjakov in navdušencev za rekonstrukcijo zgodovine in legende o kratkem življenju ladje, od prvega potovanja leta 1932 do potopitve v rokah zaveznikov leta 1944.

Tomos – Narejeno v Jugoslaviji (2019)
Dokumentarni film prinaša kulturološko in sociološko raziskavo fenomena Tomosa, ki je v svojih zlatih letih v primorski regiji in širše presegel golo tehnično dediščino in spisal globalno zgodbo. V krajih okoli Kopra je bilo v petdesetih letih prejšnjega stoletja veliko delavcev brez zaposlitve. Kraji so bili brez tovarn ali pomembnejših industrijskih centrov. V takih okoliščinah je leta 1954 nastala Tovarna motornih vozil Sežana, ki so jo nato preselili v Koper.

Kameleoni – Beatlesi nekdanje Jugoslavije (2019)
je glasbeno dokumentarni film, o petih gimnazijcih iz Kopra, ki je v poznih 60-ih letih obnorela Jugoslavijo. Kljub peščico lastnih avtorskih skladb, so polnili dvorane in nogometne stadione z več 10.000 obiskovalci. V Ljubljani so otvorili Gospodarsko razstavišče in Halo Tivoli. Postavili so temelje jugoslovanski glasbeni industriji. Imeli so celostno podobo, čevljarje, krojače, klube oboževalk, na koncertih pa jih je spremljala menedžerka in  koncertna ekipa. Leta 1968 so nastopili v največji evropski diskoteki Piper Club v Milanu, kjer so igrali ob Jimi-ju Hendrix-u in Joan Baez. Njihovi posnetki so takrat prišli celo do Beatlsov. Konec leta 1969 so dopolnili 18 let, z Boštjanom Hladnikom so posneli kultni film Sončni krik, nato pa so ji vpoklicali k vojakom in skupina je razpadla. Kameleoni so priprli Jugoslovansko železno zaveso in se celotni generaciji pomagal osvoboditi spon idejnega in kulturnega povojnega monumentalizma.

Organizatorji dokumentarnih večerov sta Mediadom Pyrhani ter ZKD Piran. Projekt je podprt s strani Občine Piran ter območne izpostave JSKD Piran

Vljudno vabljeni!