Meni

Projekcija filma Fantozzi (1975) napoveduje filmske večere v piranskem Mediadomu
Mediadom Pyrhani in Zveza kulturnih društev Piran, v sodelovanju z Zavodom SI-FILM, organizirata projekcijo legendarne italijanske komedije režiserja Luciana Salce-ja – Fantozzi (1975) s slovenskimi podnapisi. Projekcija bo v piranskem Mediadomu na sporedu v četrtek 22.12.2016 ob 19.00. Po ogledu filma bo sledil  kratek pogovor o filmu s posebnimi gosti ter manjše presenečenje za obiskovalce. Vstop je brezplačen, vendar je potrebno vstopnice rezervirati.

Projekcija filma Fantozzi bo prva v nizu dogodkov zimskega programa kulturnega središča in multimedijskega muzeja Mediadom Pyrhani v Piranu. Poleg filmskih večerov, bomo organizirali široko paleto kulturnih dogodkov, ki bodo popestrili našo muzejsko dejavnost.

Ob zaključku filma, bo sledil tudi kratek pogovor na temo italijanske komedije ter o družbenem vplivu lika Fantozzi z dvema posebnima gostoma: g. Brunom Fonda ter go. Danielo Sorgo (Skupnost Italijanov Giuseppe Tartini Piran).

Na projekcijo je vstop brezplačen, vendar pa je zaradi omejenega števila vstopnic obvezna rezervacija. Vstopnice lahko rezervirate prek elektronskega naslova info@mediadom-piran.si ali na telefonski številki 030 703 110 v času uradnih ur muzeja.

O filmu:

Leta 2015 smo obeležili 40 let od prve projekcije filma Fantozzi, zgodba pa se je pričela nekaj let prej, z istoimenskim romanom, ki je že takrat požel veliko uspeha.  Avtor romana in »oče Fantozzija«, Paolo Villaggio je tudi glavni igralec v komični franšizi. Fantozzi ni samo smešni povprečni uslužbenec, temveč je karikirana in patetična podoba običajnega človeka, ki je tako močno vpet v vsakdanjo rutino, da postane neviden družbi. On je prispodoba številke znotraj kapitalističnega ustroja, ki se je vsi bojimo. Tragikomičnost njegovega lika pa je v tem, da mu kljub sanjam in trudu, da bi nekaj dosegel, na koncu vselej spodleti.

Fantozzi je legenda italijanske komedije in satire, poznan tudi izven meja Italije, predvsem v vzhodnem bloku. Je lik, ki je močno vpet v popularno kulturo Primorcev in  mnogim med nami se je zasidral globoko v srce. Čeprav je od »prvega Fantozzija« minilo že več kot štirideset let, je kultni lik aktualen še danes, morda celo bolj kot kadarkoli prej.

Organizatorja projekcije sta Mediadom Pyrhani ter ZKD Piran, soorganizator pa je Zavod SI-FILM. Projekt je podprt s strani Občine Piran, O.I. JSKD Piran ter skupnosti Italijanov »Giuseppe Tartini« Piran.

Vljudno vabljeni!