Meni

Počitniški program Mediadom: Projekcija “Zverinice iz gozda”
družinski animirani film, 75 minut. *Sinhronizirano v Slovenščino.*
Režija: Ramus A.Sivertsen
Lutkovni muzikal ali basen, ki nas nostalgično spomni na Zverinice iz Rezije.

Celovečerno risanko Zverinice iz gozda Hokipoki so prvič predvajali 25. decembra 2016 in temelji na priljubljeni zgodbi norveđkega pisatelja Thorbjoerna Egnerja iz leta 1952.

V gozdu Hokipoki, ki je zelo lep kraj, ţivijo miđ in prijatelji. Ves čas jih je strah, da jih bo pojedel lisjak ali katera druga večja ţival. Lisjaku đe posebej teknejo miđke, ki mu slučajno prekriţajo pot. Ţivali zato sklenejo, da bodo sprejele zakone, ki jim bodo omogočili ţivljenje v miru, da bodo vsi prijatelji in ne bo nihče potrt.

ZGODBA

Miđek Klaus nima nič, in hkrati vse. Ni mu do običajnega ţivljenja, v katerem se veliko dela. Raje vandra po svetu s kitaro in pesmijo ter tisto, kar potrebuje, poiđče pri prijateljih. Teh je v gozdu Hokipoki veliko, sem in tja pa jim ponagaja zviti in nekoliko črnogledi lisjak Marvin. Miđkam povzroča skrbi, saj je mesojedec. Gozdne ţivalce se ţelijo dogovoriti za pravila, ki bi vsem omogočila ţivljenje v miru: vse ţivali naj bodo prijateljice, nihče ne sme jesti ţivih bitij; kdor je len in si ne najde hrane sam, je ne sme vzeti drugemu. Marvina zelo skrbi, kaj bo odslej jedel. Miđek Morten pa pravi: samo če drţimo skupaj in smo prijatelji, si lahko tudi pomagamo.

ZANIMIVOSTI

Film je narejen po norveđki knjiţevni klasiki Klatremus og de andre dyrene i Hakkebakkeskogen, ki jo je napisal eden najprepoznavnejđih pisateljev na Norveđkem, Thorbj¸rn Egner. Ta klasika se je močno dotaknila tudi Ingmarja Bergmana: njeno odrsko uprizoritev naj bi v času đtudija gledal kar petnajstkrat.

Film je izdelan v tehniki lutkovne stop-motion animacije. Naredili so ga v norveđkem studio Qvisten, ki se danes ukvarja samo s tovrstno animacijo. Pred odprtjem domačega studia so se učili v angleđkih studiih Tima Burtona in studiih Aardman.

V sklopu počitniškega programa Mediadom:
petek 23.2.2018 ob 10.00.
Vstop prost!