Meni

Mediadom Filmski večeri: Django
Django (2017), 117 min, *biografska glasbena drama*. Etienne Comar.
Scenarij: Etienne Comar, Alexis Salatko. Igrajo: Reda Kateb, Cecile De France, …

(francoščina, SLO podnapisi)

Django se osredotoča na čas ob koncu druge svetovne vojne, ko je Reinhardt s svojo družino in glasbeno skupino občutil preganjanje nacističnih oblasti v Franciji. Glasbenik je takrat užival veliko priljubljenost, njegova glasba pa je kljub romskemu značaju ugajala celo nemškim vojakom. Ko je Reinhardt na pobudo Josepha Goebbelsa prejel povabilo za nastopanje v Nemčiji, se je znašel na razpotju, saj so ga bližnji opozarjali, da gre morda za past. V veliki dilemi se je nato odločil, da bo raje prebegnil v Švico.

Portret romskega glasbenika Djanga Reinhardta (1910-1953), v kožo katerega se je vživel francoski igralec Reda Kateb. Režijski prvenec Etienna Comarja, sicer producenta filmov kot so Božji možje (Des hommes et des dieux, 2010), Moj kralj (Mon roi, 2015), Cena slave (La rançon de la gloire, 2014), Timbuktu (2014), Ženske iz 6. nadstropja (Les femmes du 6e étage, 2010)…

»Šele med ustvarjanjem filma sem se začel zavedati vzporednic z današnjim časom. Takšne stvari, kot denimo, kako nate vpliva gibanje preko državnih meja, kako se odločiš, ali boš igral določenemu občinstvu ali ne. Romi so v zgodovini preživeli vse vrste tragedij. Morali so menjavati države in glasba jim je dala moč, da so se laže spoprijeli s tem. Ob tem se zaveš, da je glasba njihova kri in da daje smisel njihovemu obstoju. Ni naključje, da je nacistična propaganda želela vsiliti stroga pravila načinu izvajanja džezovske glasbe, saj so vedeli, da so na to vrsto glasbe vplivale raznolike kulture.« (Etienne Comar).

Mediadom Pyrhani, sreda 13.2.2019 ob 19.00.
Vstop prost!